Krymo totoriai yra dideli pyragaičių gerbėjai. Manoma, kad būtent šie žmonės pirmą kartą pradėjo naudoti patiekalą pramoniniu mastu. Išvertus iš totorių kalbos, „cheburek“ reiškia „neapdorota tešla“, kuri nėra labai toli nuo tiesos.
Kepti čebureką karštame aliejuje – greitas būdas užkąsti. Dėl paruošimo paprastumo patiekalas greitai tapo aktualus visoje Sovietų Sąjungoje.
Galima sakyti, kad čeburekas tapo pirmuoju gatvės maistu mūsų šalyje gerokai anksčiau nei įvairios kavinės su mėsainiais ir pica. Čeburekų pardavimas taip išpopuliarėjo, kad 1990 buvo net pavojingas.
Šiais laikais šio patiekalo aktualumas sumažėjo. Šiandien sunku sutikti kokybiškų pyragų, todėl juos gaminsime patys.
Ingredientai:
- miltai – 500 g;
- druska – 1,5 šaukštelio;
- alyvuogių aliejus – 3 šaukštai. l.;
- kmynų – žiupsnelis;
- grietinėlė – 3 valgomieji šaukštai;
- vanduo – 350 ml;
- malta mėsa – 400 g;
- svogūnai – 400 g;
- taukai – 100 g.
Čeburekų gaminimas:
Viename inde sumaišykite miltus, šaukštelį druskos, alyvuogių aliejų, grietinėlę ir 250 ml verdančio vandens. Kol mišinys vėsta, sumaišykite ingredientus mentele. Tada minkykite tešlą rankomis 8 minutes iki vidutinio minkštumo.
Palikite tešlą 15 minučių, uždengę.
Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, riebalus sumalkite mėsmale. Komponentus sumaišome su malta mėsa, druska, suberiame kmynus ir užpilame 100 ml vandens. Išminkykite vienalytį įdarą ir palikite šaldytuve 30 minučių.
Tešlą padalinkite į 14 dalių, suformuokite tvarkingus rutuliukus. Visus rutuliukus iškočiojame į maždaug poros mm storio paplotėlius. Torto puslankį aptepame mėsos įdaru, antrą dalį uždengiame ir į vidų sandariname faršą.
Keptuvėje gerai įkaitiname aliejų, į riebalus pamerkiame būsimus pyragus. Iššokusią viršų reikia apipilti aliejumi.
Apkepkite visus pyragus iš abiejų pusių iki auksinės rudos spalvos.
Be kmynų, į įdarą galite įberti ir įprastų maltų juodųjų pipirų.
Skanūs sultingi naminiai čeburekai gaunami vos per pusvalandį.