Tradiciškai mūsų šalies virtuvėje pyragai reiškė kažką iškilmingo, kartu jaukaus ir pažįstamo. Šio tipo miltinis gaminys buvo kepamas svečių atvykimui. Buvo tikima, kad sutikti žmones be pyrago nėra svetinga.
Senovėje pyragas pakeisdavo sočius pietus ar vakarienę. Šį patiekalą šeimininkės paruošė taip, kad galėtų pamaitinti didžiulę šeimą.
Dabar polinkis kepti pyragus pastebimai sumažėjo. Šis reiškinys atsiranda dėl to, kad valgymui galima gaminti daugybę kitų patiekalų. Pyragai dabar yra kažkas po vakarienės, prie arbatos.
Kad neišduotume tradicijų, išsikepkime skanų kopūstų pyragą.
Ingredientai kopūstų pyragui:
- pienas – 220 ml;
- kiaušiniai – 3 vnt .;
- sausos mielės – 5 g;
- česnakas – 1 skiltelė;
- cukrus – 30 g;
- druska – 1,5 šaukštelio;
- miltai – 300 g;
- sviestas – 100 g;
- kopūstai – 500 g.
Kopūstų pyrago paruošimas:
Išvirkite porą kietai virtų kiaušinių ir atvėsinkite.
170 ml pieno šiek tiek pakaitiname, kad būtų kiek aukštesnė nei kambario temperatūra. Į pieną supilkite mieles ir 20 gramų granuliuoto cukraus.
Taip pat į pieną įberkite 2 šaukštus miltų, sumaišykite ingredientus ir toliau aktyvinkite mieles. Per 20 minučių mielės turi duoti norimą tešlos rezultatą.
Dubenyje su 40 gramų šilto sviesto įmuškite kiaušinį, sumaišykite ingredientus. Tešlą sumaišome su kiaušinių mišiniu, dalimis persijojame miltus.
Kai pradedame sijoti antrąją miltų dalį, įberiame pusę arbatinio šaukštelio druskos. Minkykite rankomis minkštą ir nelipnią tešlą, surinkite į bandelę.
Smulkiai supjaustykite kopūsto galvą. Į keptuvę sudėkite likusį sviestą, cukrų ir druską, ištirpinkite maistą. Kopūstus troškinkite ant vidutinės ugnies 5 minutes.
Per spaudą permetame česnako skiltelę, perkeliame į kopūstą. Į keptuvę su įdaru supilkite pieną, toliau troškinkite kopūstą po dangčiu 7 minutes. Šiuo metu pagal skonį galite pridėti mėgstamų prieskonių.
Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Ištroškinus į kopūstą įmušame kiaušinius ir paliekame įdarą atvėsti.
Tešlą padaliname į dvi dalis – didesnę (70% viso) ir mažesnę. Didesnė dalis iškočiojama į sluoksnį pagal formos dydį, atsižvelgiant į šonus.
Į kepimo indą dedame tešlos sluoksnį, užpildome įdaru. Iškočiojame mažesnį sluoksnį, juo apliejame kopūstą. Užsandariname kraštus, sujungiame didelį ir mažą sluoksnius.
Pyrago viršaus viduryje padarome duobutę, kad kepant išeitų oro perteklius. Leiskite gaminiui šiltai pastovėti dar pusvalandį.
Orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių temperatūros, kepkite pyragą 45 minutes.
Prieš dėdami pyragą į orkaitę, aptepkite jį žaliu kiaušiniu.
Į įdarą galite įdėti ir morkų, nors be šito gausite prašmatnų patiekalą.