Žodį salotos galime pastebėti senovės Romoje, kur jis reiškė kažką sūraus. Tai reiškia, kad patiekaluose iš augalų būtinai turi būti druskos, kitaip patiekalas buvo laikomas nebaigtu.
Salotos senovėje buvo labai dietinis patiekalas. Tiek, kad juos sudarė tik petražolės, krapai ir kitos žolelės. Nebuvo dedama net vaisių ir daržovių, jau nekalbant apie mėsą ir žuvį.
Tik vėliau, atitolę nuo senovės kanonų ir paplitusių stereotipų, žmonės pradėjo eksperimentuoti. Paaiškėjo, kad salotos – labai prieštaringas patiekalas. Jis gali sujungti daugybę ingredientų ir nuolat keisti skonį.
Mūsų šaliai salotos asocijuojasi su Naujaisiais metais. Paruoškime Naujųjų metų salotas būsimoms šventėms.
Naujųjų metų salotų ingredientai:
- svogūnas – 1vnt;
- druska – ⅓ šaukštelis;
- morkos – 1vnt;
- majonezas – 250 g;
- česnakai – 4 skiltelės;
- kepenys – 250 g;
- augalinis aliejus – 3 šaukštai. l.;
- marinuoti agurkai – 2 vnt.;
- bulvės – 2 vnt .;
- lydytas sūris – 2 vnt.;
- kiaušiniai – 4 vnt.
Naujųjų metų salotų paruošimas:
Bulves ir kiaušinius išvirkite, kol iškeps, kepenėles iš anksto pakepinkite.
Svogūną supjaustome ketvirčio žiedais, nuluptas morkas supjaustome plonomis juostelėmis.
Susmulkinkite česnaką ir suberkite susmulkintas daržoves į keptuvę, iš anksto pateptą saulėgrąžų aliejumi. Troškinkite daržoves ant vidutinės ugnies, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs, apie 10 minučių.
Nulupkite virtus ir atšaldytus kiaušinius bei bulves. Į keptas daržoves įberkite druskos, jei norite, prieskonių.
20 cm skersmens kepimo formoje įtrinkite bulves ant vidurinių trintuvės gvazdikėlių. Bulves paskirstome išilgai dugno, sutepame šaukštu majonezo.
Ateityje kiekvieną sluoksnį apdorosime padažu.
Kepenėles sutarkuokite ant trintuvės, ant subproduktų sudėkite apkeptas morkas ir svogūnus.
Toliau sūrį sutrinkite smulkiomis drožlėmis.
Agurkus supjaustome juostelėmis, o skystį iš daržovės išspaudžiame į atskirą indą. Susmulkintą agurką paskirstome ant salotų paviršiaus.
Kiaušinius sutriname ant rupios trintuvės, užpilame ant sluoksnio agurkų su majonezu.
Paskutinė pakopa gausiai sutepama padažu. Pamerkite salotas į šaldytuvą bent valandai.
Papuoškite naujametines salotas su pomidorais, petražolėmis ir krapais. Puikus nebrangus patiekalas, kurio kepenėles galima pakeisti mėsa ar dešra.