Mažai žinoma, kada žmonės pradėjo kepti pyragus. Pateikiamos skirtingos datos, nes ieškant kronikų ir kitų rašytinių šaltinių duomenys skiriasi.
Tik aišku, kad nuo seno šis kepinys buvo laikomas namų jaukumo, taupumo ženklu. Skanius pyragus kepusios merginos ir moterys buvo vertingos kaip žmonos.
Šiais laikais pyragų paruošimas tapo lengvesnis. Mes pasiruošę jums parodyti pyrago keptuvėje receptą, papildomai nenaudodami orkaitės.
Ingredientai keptuvės pyragui:
vištienos filė – 200 g;
sūris – 100 g;
kiaušinis – 1vnt
Provanso žolelės – žiupsnelis;
kefyras – 100 ml;
česnakas – 1 skiltelė;
miltai – 75 g;
druska – žiupsnelis;
kepimo milteliai – šaukštelis;
svogūnas – 1vnt
Gaminimo procesas:
Vištienos filė supjaustykite mažais gabalėliais. Svogūną nuimame nuo lukštų ir supjaustome nedideliu kubeliu. Pasūdykite abu ingredientus.
Susmulkinkite česnaką, kartu su Provanso žolelėmis suberkite į mėsą ir svogūnus. Šiuos produktus sumaišome ir papildomai susmulkiname kartu.
Keptuvėje paskirstome mėsos įdarą, tolygiai paskirstome išilgai dugno. Patartina paimti nedidelę 20 cm skersmens keptuvę.
Mėsos įdarą pradedame kepti ant vidutinės ugnies. Šiuo metu dubenyje sumaišykite kiaušinį, žiupsnelį Provanso žolelių ir druską, kefyrą. Sumaišykite ingredientus iki vientisos masės ir suberkite miltus bei kepimo miltelius. Šluotele išmaišykite tešlą.
Kai tik tešla bus paruošta, atkreipkite dėmesį į įdarą. Į keptuvę supilkite augalinį aliejų ir palaukite, kol vištiena taps balta.
Kol kas sūrį sumalkite ant smulkios arba vidutinės trintuvės.
Kai mėsa iš išorės pabalo, o vidus dar žalias, reikia pilti tešlą. Paskleiskite jį per visą keptuvės paviršių ir sumažinkite ugnį.
Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite pyragą 20 minučių. Praėjus šiam laikui, uždenkite keptuvę lėkšte aukštyn kojom. Pyragą apverčiame ant lėkštės mėsa žemyn ir vėl dedame į keptuvę, bet tešlą ant karšto paviršiaus.
Mėsos įdarą pabarstykite sūriu, uždarykite pyragą dangčiu. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir kepkite pyragą 3-4 minutes.
Po tam tikro laiko sūris išsilydys, o tešla paruduos. Taigi gausite sotų ir kvapnų pyragą, kurio skonis primena picą.